Vila Beli križ

Vila Beli Križ

program: stanovanje
klijent: Lesnina Inženjering, d.d.
adresa/lokacija: Belokriška cesta, Portorož, Slovenija
arhitekti: SVA
Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Anamarija Volk, Corina Trunz, Goran Golubič

SVA je dobitnik dve nagrade Trend za vizuelnu kreatvnost (2005, 2001), dve nagrade Evropske konvencije za čelične konstrukcije (ECCS, 2003, 2001), Bauwelt nagrade za prvi izvedeni objekat (2001) i Piranesi nagrade (1999). Biro je takođe bio četri puta nominovan za nagradu Mies van der Rohe (2007, 2005, 2003, 2001).
Srpska javnost imala je nekoliko prilika da se upozna sa radom ovog izuzetnog slovenačkog biroa. U maju 2009. su gostovali na Beogradskoj nedelji dizajna (Boštjan Vuga).

Vila Beli križ se nalazi na padini brda iznad Portoroža. U unutrašnjosti vile projektovana su četiri stana na dva nivoa, jednake površine, sa pridruženom spoljnom baštom, terasom u senci i terasom sa bazenom na sunčanoj strani. Stanovi su organizovani tako da zastakljene površine otvaraju stanove prema spoljašnjosti i pružaju pogled na more i horizont. U isto vreme, ova organizacija omogućava željenu privatnost i intimnost među stanovnicima vile. Na ovaj način, stanar će iz svog stana na višem nivou uvek imati pogled na baštu na donjem nivou i pristup svom delu bašte. Otvorenost svakog unutrašnjeg prostora prema moru i naizmenični dvostruko prekriveni krovovi vode ka bokovima objekta. Parovi stanova ogledaju se sa obe strane centralne ose. U vezi sa položajem vile na postolju garaže, koje je prekriveno baštom, ovaj raspored služi da naglasi spoljašnjost vile u njenom kontekstu. Vila je locirana na zavoju ulice, što je bilo pogodno za projektovanje naizmenično otvorenih i zatvorenih površina vile (Cinematic Structure), koje dovode do filmičnog opažanja prilikom prolaska pored objekta. Bela rešetka na oplati vile je prepoznatljiv element u okruženju, koji stvara analogiju sa balkonima sa belim rešetkama na portoroškim hotelima lociranim nizbrdo pored mora.

formula: Matrix Volume, Cinematic Structure

Objekat je projektovan po principima ’’formule’’ karakteristične za rad biroa SVA arhitekti. Prema prvom principu Matrix Volume, objekat je prilagođen okruženju, ali i unutrašnjim funkcijama manipulacijom geometrije datog objekta, pri tom čuvajući svoj monolitni, individualni kvalitet.
Drugi princip je Cinematic Structure. U okviru otvorenog prostora, ponavljanje pojedinačnog strukturalnog elementa koji prati promenljivi ritmički ili dimenzionalni raspored, definiše određenu prostornu konfiguraciju i omogućava dinamične poglede na unutrašnjosti i spoljašnjost objekta. Cinematic Structure modifikuje prostor u mikro-ambijente u zavisnosti od položaja posmatrača i kretanja kroz zgradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>