Konkurs za BETON HALU u Beogradu

Konkurs za BETON HALU

Nedavno završeni konkurs za izradu arhitektonsko-urbanističkog rešenja Beton Hale u Beogradu, koju možemo očekivati u skorijoj budućnosti, je pravo osveženje za priču o arhitekturi Beograda. Mi smo se ovoga puta odlučili da Vam prikažemo nagrađene radove, kao i neke od radova koji nisu nagrađeni ali su se dopali nama, pa verujemo da će se dopasti i Vama.

Sou Fujimoto Architects
Jednakovredna prva nagrada

OBLAK
Centar 21. veka sličan je oblaku gde kontinuitet i celovitost koegzistiraju.
Naš predlog za Beton halu – Waterfront centar je centar u vidu oblaka koji povezuje Beton halu, Beogradsku tvrđavu, Kalemegdanski park, reku Savu, pristanište trajekta, tramvajsku stanicu, autobusku stanicu i gradsku zonu, i ujedinjava komercijalne i izložbene prostore u jednu celinu.
Centralni trg, čiji oblik definiše most/staza, povezuje okolne zone i označava, u istorijskom trenutku, oblak budućnosti nastao od zidina bele tvrđave – iz prošlosti.
Spiralna forma mosta/staze prostire se od okolnih repernih tačaka i infrastrukture, ujedinjujući tako različite elemente, i omogućava pristup komercionalnim i izložbenim prostorima.
Prsten predstavlja Srbiju.

 

ARCVS
Branislav Redžić, Dragan Ivanović, Zoran Milovanović, Zoran Đorović, Vesna Milojević, Boris Husanović, Marko Todorović, Predrag Stefanović
Jednakovredna prva nagrada

Ovo rešenje se izdvojilo od ostalih konkursnih radova time što je ponudilo jednostavnu, ali prefinjenu kompleksnost. Kada se posmatraju sa Novog Beograda i sa mosta, novi prostori na fini način ističu istorijski sklop Kalemegdana ne narušavajući njegovu elegantnu siluetu. Krov u raznim bojama i pun cveća, zapravo peta fasada objekta, obogaćuje pogled sa brda i otvara njegovo prostranstvo za razne urbane namene. Vešto kombinovani, dvofunkcionalni volumeni obrazuju arhitektonsko telo projekta i asociraju na raznolikost ekspresije svakodnevnog života Beograda, visoki nivo fleksibilnosti koja prihvata i poziva na dalji razvoj i kvalitetne promene.

 

Dejan Miljković-Jovan Mitrović-Aleksandar Rodić
Treća nagrada

Glavna ideja koja stoji iza predloženog dizajna novog Waterfront centra jeste definisanje važanog repera u ovom jedinstvenom delu grada zadržavajući suštinu Beogradske tvrđave i postojeće Beton hale i putem dodavanja savremenih elemenata koji će delovati kao veza između tvrđave i rečne obale.
Posebna pažnja je posvećena istorijskom značaju i prirodnom okruženju ove oblasti i novi centar predstavlja značajan revitalizujući objekat za ovaj deo grada koji pruža prijatan prostor i interesantan sadržaj za građane Beograda i posetioce.
Dizajn i uređenost novog Waterfront centra čine ga jedinstvenim mestom za razne beogradske dnevne aktivnosti i njegov intenzivan noćni život.
Linija fronta iznad postojeće Beton hale sadrži sve komercijalne elemente uključujući i prestižne kulturne, gastronomske aktivnosti i aktivnosti zabave, stvarajući tako dodatnu obalnu stazu i pešačku zonu koje su namenjene svima da u njima uživaju.
Važna karakteristika predloženog projekta je da su i njegova funkcionalnost (unutrašnji prostor) i estetika (plato na vrhu) fleksibilni i omogućavaju promene tokom vremena, kako nastaju nove potrebe. Iz tog razloga centar je projektovan, koliko je moguće, minimalistički, da bude dugotrajan i ekonomski efikasan.
Posebna pažnja je usmerena na ideju da objekat bude ekološki prihvatljiv i održiv, i da predstavlja koristan arhitektonski dodatak svom okruženju.

 

MX_SI architectural studio

Uslovi lokacije (razlike u nivoima, infrastrukturni putevi i sama zgrada Beton hale) će biti zadovoljeni na jedan jasan i efektan način, koji će istovremeno promovisati kulturno-umetnički identitet kompleksa.
Kulturni objekat namenjen za izložbe postaje glavni učesnik i organizator novih urbanih dogadjaja. Ovaj novi objekat održava i podržava identitet kulturnih kompleksa i predstavlja sebe kao novi infrastrukturni reper. Kulturni objekat je dovoljno vidljiv sa nižeg pešačkog nivoa na obali reke, i posetioci mogu biti usmereni na njega, jer se objekat spoznaje takođe kao nova komunikacija sa višim nivoima.
U izuzetno važanom u urbanom kontekstu, projekat pristupa problemu razmere na veoma suptilan način. S jedne strane, projekat se ne nadmeće sa prisustvom Kalemegdanske tvrđave, niti sa Beton halom. Sa druge strane, on nikada ne gubi svoju reprezentativnost. Intervencija naglašava male i rasute paviljone, pre nego velike volumene koji bi mogli da poremete postojeći ambijent. Najveći predloženi volumen (Kulturni kran sa izložbenim prostorom) je konfigurisan u vidu terasa – umetničkih platoa, elementa koji su izuzetno horizontalni i inače prisutni u širem području – reke i veliki izgrađeni infrastrukturni reperi: mostovi, skladište Beton hala i Kalamegdanska tvrđava, koji stoje oko lokacije u harmoničanom odnosu.
Komercijalni i servisni sadržaj je organizovan u paviljonima od jedne do dve etaže čija je razmera podešena u odnosu na gradsku strukturu, i na taj način su izbegnute nepotrebne velike strukture velikih tržnih centara.

 

SADAR + VUGA

Predlogom za kompleks Waterfront centar utvrđena su tri javna gradska nivoa: (1)Beton hala, (2)Plaža i (3)Šetalište (Esplande), svaki sa jedinstvenim karakterom i ambijentom. Šetalište pre svega predstavlja plato namenjen protoku ljudi. Putanje kretanja na platou deluju kao produžetak krivudavih staza Kalemegdana koje silaze do reke, a njihov karakter apstraktanog, kontemplativanog, slobodanog i otvorenog prostora nadovezuje se na atmosferu Novog Beograda. Na krovu Beton hale, peščana površina i platforma za sunčanje čine novi prostor za centar grada Beograda koji nudi urbanu plažu, slobodan i javan prostor za odmor i rekreaciju. Tvrđava je vidljiva i dostupna preko parking prostora koji se prostire na više nivoa. Ispod njega, postojeći nivo šetališta uz obalu reke i Beton hale zadržava svoj karakter sa pešačkom i biciklističkom stazom i “binom” ispred barova, restorana i prodavnica smeštenih unutra.
Nivo šetališta (Esplande) sastoji se od niza isprepletanih kutija. Kutije imaju iste dimenzije, osim visine koja zavisi od upotrebe unutrašnjeg prostora. One su pozicionirane i povezane na takav način da omogućavaju funkcionalnu organizaciju unutrašnjeg prostora, kontinuirano kretanje preko šetališta, i prodor svetla i vidika kroz strukturu. One daju dinamičan oblik zgradi koja se vidi sa svih strana. Prozračnost i lakoća su glavne karakteristike forme i materijalizacije zgrade.
Kutije orijentisane ka reci imaju velike terase i omogućavaju vidike na plažu ispod, mostove na reci Savi i na Novi Beograd na drugoj strani. Veličina ovih terasa varira u odnosu na sadržaj unutar kutije. To su polu-javni prostori namenjeni za bašte restorana, terase za sunčanje, pauze za ručak i kafu i za nadkrivene izložbe na otvorenom.

 

ABDArchitetti
botticini de appolonia e associati

Iskorišćenost celokupnog raspoloživog prostora lokacije sa funkcionalnim dvo-etažnim podzemnim objektom definise novi veštački prostor, park, koji zatvara sistem postojećih parkovskih površina na obali reke Save i integriše većinu zahteva programa konkursa, ostavljajući oblast bez gradjevina. Jedini artefakt iznad podzemnog dela predstavlja veoma skulpturalan objekat koji omogućava vezu između nižih i viših nivoa područja.
Predložena su dva različita funkcionalna bloka: dvo-etažni podzemni deo sa više funkcionalnih zona koje su definisane u raspisu konkursa (parking, autobuska stanica, zona utovara, tehničke zone i skladišta), i u njegovom jezgru, deo sa restoranima, galerijama, prodavnicama, razvijen oko novoprojektovanog trga.
Nadzemni objekat se uzdiže od ozelenjenog nivoa i sadrži sve funkcije navedene u konkursnim uslovima za izložbeni prostor: dva velika izložbena prostora (privremena i stalna postavka) servisni prostori, administracija, lobi, foaje, sala za konferencije, knjižara, kafe (dve poslednje navedene funkcije povezane su na nivou trga).
Srce nove Beton hale – Waterfront centra, predstavlja trg sa specifičnim detaljima zamišljen ne samo kao povezujuća zona između različitih funkcija, koja ga definiše kao prazan prostor, već uglavnom kao mesto gde ljudi mogu da se sastaju i okupljaju za razliku od dinamičnijeg sadržaja koji se može naći u spoljašnjim zonama u blizini fronta Beton hale i “objekta-puta”.

  1. Shawn1988 kaže:

    Muszę sie wam pochwalic w koncu schudlam – 8 kg.

    Przeszukalam chyba caly polski internet żeby znaleźć coś na odchudzanie
    i znalazlam. Wygoglujcie sobie: xxally radzi jak szybko schudnąć

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *